Kirjoittaminen, News, Uutiset

Nowhere Boyn kirjailijat Karri ja Mikko Helsingin kirjamessuilla 24.10.2014


Kova palkittiin perjantaina 24.10. Helsingin kirjamessuilla Indie Book Awards- kilpailun kunniamainnalla

kirjamessut2

Olimme edellisenä iltana printanneet kutsuja kirjajulkkareihimme, jotka pidetään 18.11.2014 Design Forum Showroomissa. Jaettaisiin niitä sitten messuilla. Palkintomme jaettiin Wine Corner -lavalla klo 11. Tultiin mestoille kympiltä ja katseltiin vähän paikkoja. Kirjamessut on valtavan kokonen tapahtuma – siellä tuntuu todella, että hukkuu siihen ihmis- ja tavaramäärään.

Kun osallistuimme Indie Book Awards -kilpailuun kirjallamme Kova, olin melko varma, että voitamme sen. Tehtiin Kovan kanssa niin paljon hommia ja mietittiin niin paljon kaikkea mikä siihen voisi liittyä. Siksi olikin tosi mielenkiintoista nähdä, ketkä olivat voittaneet meidät. Saimme siis kilpailussa kunniamaininnan, joten edellämme oli Top-3.

Voittajat olivat todella hyviä. Ykköseksi tullut kirja on ollut jo pitkään kirjakaupoissa, eikä sitä tunnistaisi omakustanteeksi millään. Se kai hyvän itse tehdyn kirjan merkki onkin – sitä ei tunnista itse tehdyksi. Kirja oli rahoitettu joukkorahoituksella, ja siksi sillä oli asiakaskuntakin heti valmiina. Tämä koski myös toista viidestä palkitusta kirjasta, joka oli myös tietokirja. Olimme itse asiassa ainut palkittu romaani, muita palkittuja olivat siis kaksi tietokirjaa, yksi novellikokoelma ja yksi runokokoelma. Tämä oli hassua, sillä olin mieltänyt kilpailun romaanikilpailuksi.

kirjamessut6

Books on Demand eli BoD on saksalainen yritys, joka tarjoaa kustannuspalvelua ihmisille, jotka haluavat saada kirjansa ulos ilman kustantamoruljanssia. BoD järjesti kilpailun yhdessä Image-lehden kanssa.

Palkintojenjako oli mukava tilaisuus, jossa kaikki palkitut saivat sanoa muutaman sanan kirjastaan. Vaikkakin kirjan sisältö oli itse asiassa aika pienessä roolissa, sillä kilpailussa painotettiin vahvasti markkinointia ja kansikuvataidetta. Puhuimmekin siis kirjan kirjoittamisen motivaatiosta ja tuotteen valmiiksi saattamisesta, emme lainkaan siitä mistä kirja kertoo. Palkintojenjaon juontaja kuvaili Kovaa “kunnianhimoiseksi skifiromanssiksi”. Aikaa puhua ja kommentoida oli lavalla hyvin vähän, mutta oli mukavaa saada edes muutama sana suustaan. Monet muut palkintojensaajat olivat vähäsanaisia, ehkä se on kirjailijan stereotyyppi, johon minä ja Mikko emme sovi – olemme esiintyjiä.

Markkinoinnissa on vielä paljon opittavaa. Sillä saralla mennään kuitenkin koko ajan eteenpäin. Kova on nyt myynnissä Akateemisessa kirjakaupassa ja se tulee BoD:n kautta myyntiin suurille jälleenmyyjille, kuten Amazonille ja Suomalaiseen.

Palkintojenjaon jälkeen kävin kiertämässä messuilla. Kävin Suomen arvostelijain liiton järjestämässä “Yhteisöllinen kirjoittaminen muuttuvassa kirjallisuusmaailmassa” -tilaisuudessa, jossa kriitikko ja tutkija Outi Oja haastatteli kirjailija-tutkija Olli Löyttyä, kirjailija Anne Leinosta ja kirjailija Jussi Matilaista. Tilaisuus oli vähän kuivahko, sillä tuntui että kirjoittaminen ei ollut intohimoista ja ihanaa, vaan se oli raskasta ja ahdistavaa. Siksi kysyinkin tilaisuuden lopuksi, että eikö kirjoittaminen ole nimenomaan kivaa? Kerroin, että olen itse kirjoittanut yhdessä kaverini kanssa kaksi romaania, joista toinen juuri palkittiin täällä samoilla messuilla. Yllätyksekseni yleisö alkoi taputtaa minulle ja sain tosi iloisia katseita. Puhujat vastasivat, että totta kai kirjoittaminen on kivaa. Ehkä he tarvitsivat vain jonkun muistuttamaan siitä. Onhan se totta, että keskimäärin ihmiset muokkautuvat siihen mitä heidän ympärillään tapahtuu. Jos kaikki puhuvat tietyllä tavalla, alkaa itsekin puhua niin. Siksi tuntuikin, että kommenttini aidosti innosti puhujia. Se oli kiva hetki.

Tämän jälkeen menin kuuntelemaan scifikääntämisen ongelmista ja juttelin scifi-ihmisten kanssa. Ymmärsin vihdoinkin, mistä kohderyhmäajattelussa on kyse. Kun löysin Helsingin Science Fiction Seuran osaston messuilla huomasin, että ei tarvinnut myydä tuotettaan, koska olin ihmisten seurassa, joiden uskoin olevan kiinnostuneita siitä joka tapauksessa. Se oli todella mukavaa, ja hengasinkin heidän kanssaan varmaan pari tuntia ja tapasin todella monta todella mukavaa tyyppiä. Rentoa. Sain Kovan seuran lehteen Tähtivaeltajaan arvosteltavaksi! Löysin myös Osuuskumma-nimisen kustantamon, joka julkaisee scifiä Suomessa. Hyviä kontakteja ja rentoja tyyppejä. Kovasta on siis tulossa nyt ainakin kolme arvostelua: Tähtivaeltajaan, Minervan Pöllöön ja Tuhat ja yksi kirjaa -blogiin: http://www.lily.fi/blogit/tuhat-ja-yksi-kirjaa.

kirjamessut4

Indie Book Awards -palkitut

1. Iina Esko & Matti Nives: DJ-kirja

2. Susinukke Kosola: .tik.

3. Ellen T.: Neljä tarinaa

Kunniamaininnat teoksille:

4. Klaus Hedström: Näillä mennään

5. Karri Liikkanen & Mikko Kananoja: Kova

Olimme siis ainoa romaani, joka palkittiin. Kovaa luonnehdittiin kunnianhimoiseksi skifiromanssiksi.

Kova Adlibriksessä.

Your most humble servant,

Karri